Saturday, September 24, 2011

Makaroni Bakar





MAKARONI BAKAR. 

Bahan-Bahannya :
250gm macaroni direbus hingga lembut toskan gaul dengan sedikit mentega

Bahan Inti :
500gm daging cincang ( boleh juga diganti dgn daging ayam cincang )
30gm mentega
½ labu bawang besar dicincang
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering (aku x letak)
175gm buah tomato dibuang biji, potong dadu
1 tin kecil tomato puree (sos tomato pun boleh jer)
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
2 biji putih telur
500ml sos putih (resipi kat bwh)
125gm keju cheddar diparut

Cara Membuatnya :
Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
Bila telah sejuk, masukkan putih telur. Kacau sebati.
Sapukan loyang bersaiz 7 x 5 inci dengan sedikit mentega.

Terdapat 2 cara untuk memasukkan pasta dan inti kedalam loyang, pilih salah satu cara.

Cara I :
Campurkan kesemua pasta dengan inti. Kemudian masukkan kedalam loyang.
Tuang sos putih diatasnya. Ratakan.
Akhir sekali taburkan keju parut .

Cara II :
Masukkan 1/3 pasta kemudian tabur ½ inti dan sedikit keju parut.
Lapiskan semula dengan 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju.
Akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 30 minit atau sehingga keju keperang-perangan.
Angkat dan biarkan selama 15 minit. Sedia utk dihidangkan.

Nota : Boleh tambah sayur-sayuran seperti cendawan, capsicum hijau / merah di dalam inti jika suka.


SOS PUTIH

Bahan-Bahannya :
30gm mentega
1 sudu besar tepung gandum
500ml susu segar
2 kuning telur
125gm keju cheddar diparut
Garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah

Cara Membuat Sos Putih :
Cairkan mentega dengan api yang perlahan.
Masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati.
Masukkan susu. Kacau ( whisk ) dengan menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa mengacau supaya tidak bergentel.
Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
Tutup api. sejukkan sedikit, baru masukkan keju parut & kuning telur.
Kacau sebati dan ketepikan.

No comments:

Post a Comment

Followers