Ni resepi akak bg , hampa agak2 la naa . Sbb akk mmg cmpak2 ja ..
Resepi nasik ayam simple :
Ayam di potong 4 @ suke korg la nak ayam byk mana . Basuh selawat & tos .. Lemak2 ayam jgn d buang , nanti nak tumis ngn nasi .. Letak tepii yee LEMAK AYAM
📌SUP AYAM :
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
Tumbuk kasar @ hiris bahan bertanda *
Masok air dlm periuk , lebih sikit naa sbb nak masak nasik , buat sos smua guna dari sup .. Campak bahan yg d tumbuk tadi masok dlm periuk , buh seketoi kiub pati ayam , buh sup bunjut , boh serbuk perasa / garam .. Bila dh mendidih , masok ayam yg di potong 4 . Bila ayam dh masak , angkat ayam msok bekas lain & tuang ais batu kat atas ayam (utk hilangkan haba spya aym kekal juicy)
📌PERAPAN AYAM :
Ayam yg korg rendam dengan ais batu td , korg toskan .. Lepastu tuang laa KICAP MANIS ABC + KICAP TAMIM .. Kalau ada madu , buh sekali , akk boh gula jaa nak buh sos tiram pon boleh .. Perap kejap then goreng secara DEEP FRY
📌NASI AYAM :
Basuh beras & tos
Buah pelaga
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Daun pandan (simpul)
Kiub pati ayam
Serbuk kunyit sikit
Planta
Lemak ayam
*bawang merah
*bawang putih
*halia
Tumbuk kasar bahan bertanda *
Panas kuali , boh lemak ayam dulu , api slow .. Bg lemak ayam tu cair mcm mnyak .. Bila lemak ayam dh cair , masok planta 2 sudu , pastu tumis smua bahan2 kat atas td .. Agak dh garing , tuang beras yg dh d basuh td .. Kaup balik & masok dlm rice cooker + sup .. Ok siap bab nasi (bab air korg pandai2 laa naaa)
📌SOS CILI :
*Cili hidup 5-7 biji ATAU cili api merah 5-7 biji
Nak cmpor boleh , xnak cmpor pon boleh
*Bawang putih 1-2 ulas
*halia sehiris
*cuka
*gula 1-2 sdb
*sup
*Blend smua bahan sampai hancur pastu masak atas api sekejap sampai sos pekat .. Masa ni korg rasa2 laa apa kurang , kalau bau cili kuat , korg tuang lagi cuka hehhehe .. Ok perasakan smpai korg puas hati
📌SOS KICAP :
Guna perapan ayam tadi , masak atas api kejap , kalau dia pekat sgt buh sup td .. Perasakan lagi siappppp
📌Lebihan sup td .. Korg panaskan balik , perasakan + daun sup .. Siappp
No comments:
Post a Comment