Bahan-bahan Nasi (5 orang)
- 4 cawan beras basmati
- 5 cawan air
- 2 kiub ayam
- 2 helai daun pandan
- pewarna merah, kuning dan hijau
Bahan Tumis
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 bawang besar
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
Bahan Hiasan
- Bawang Goreng
- Kismis
Cara-cara
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan
- Masaklah nasi sehingga masak
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau di tempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka
No comments:
Post a Comment