Tuesday, November 1, 2011

TEPUNG PELITA (VERSI MODEN)

Bahan-bahan :-
Jus Pandan 10 helai daun pandan
800ml air

Bahan Lapisan Bawah

120gm tepung beras
100gm gula halus
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh air kapur cair

Bahan Lapisan Atas

60gm tepung beras
400ml santan pekat KARA
100ml air
1 sudu teh garam

Gula pasir secukupnya.
Bekas Dadih.

Cara-cara :
1. Sediakan bekas dadih. Masukkan 1 sudu kecil gula pasir.  Ketepikan.
2. Lapisan Bawah Kisar daun pandan dan air sehingga lumat, tapis. Kemudian satukan dengan bahan lapisan bawah, kacau rata kemudian tapis ke dalam periuk non-stick.
4. Masak diatas api perlahan sehingga hampir kental.  Angkat dan kacau jangan sampai berketul.
5. Masukkan 1 sudu makan adunan pandan ke dalam bekas dadih.  Buat hingga habis.  Atur bekas dadih rapat-rapat di dalam dulang dan kukus di dalam pengukus yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 10 minit atau hingga masak. Angkat dan biarkan seketika.
6. Lapisan Atas :  Satukan bahan lapisan atas, kemudian tapis. Masak hingga hampir kental dan tuang ke atas lapisan pandan tadi.

7. Kukus sebentar selama 8-10 minit dengan api perlahan sehingga permukaan atasnya kental.
8. Sejukkan dahulu sebelum di hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Followers