Tuesday, November 12, 2013

Karipap Pusing Special

KARIPAP PUSING SPECIAL Nor Hasilah Razali
================

Bahan Doh A (berminyak)
1 cwn tepung gandum
1 sb tepung jagung
2 sb veg shortening
2 sb marjerin (veg shortening xde, marjerin xde mak belasah jek guna 4sb minyak masak hahaha)

Bahan Doh B
2 cwn tepung gandum
1/4 cwn minyak jagung (xde mak belasah jek ganti dgn minyak masak.. nak jd supermomlah katakan hahaha)
1st garam (atau seukup rasa)
1/4 cwn air dari peti ais (xcukup tambah lagi hihihhi. tp saya dah xtambah dah.edang elok dah tu)

Cara2 membuatnya

1. satukan semua bahan2 A.gaul sebati.nak kepal ke nak tumbuk ke suka hati
2. bahagikan kepada 6 bhg dan bentuk lah bulat2. ketepikan

3. utk doh B, panaskan marjerin dan shortening (sbb mak guna minyak masak so xpayahlah). tuangkan ke dlm mangkuk yg berisi tepung
4. buat satu kawasan lekuk ditengahnya
5. tuang marjerin dan shortening yg dah jadi minyak tu tengah2. gaul rata sehingga menjadi serbuk roti.
6. tuang air sedikit demi sedikit ke dlm tepung sambil menguli. uli sehingga agak xmelekat di tangan.
7. bahagi 6 dan bulatkan

================================
bahagian kedua (satukan doh A dan B

1. masukkan doh A yg berminyak itu ke dlm doh B. bungkus menjadi bukat dan ketepikan. ulangi utk doh2 seterusnya
2. ambil satu doh dan canaikan(gelekkan jd leper). akan jd bentuk memanjang. pastu gulunglah memanjang itu.
3. pastu canai lagi sekali. kemudian gulung pulak melintang (bhg yg pendek). amik pisau dan bhg 5.
4. amik satu bhg dan canai lagi. amik inti dan kepitlah pastu kelim
5. kalau nak bentuk bulat lepas taruk inti, amil lagi satu bhg, tekapkan dan kelim hehehe (paham ke idak ni?)

inti rasanya dah tau kot...kalau xtau silalah bertanya hihihi

===================================
BAHAN-BAHAN INTI (saya suka daging) *
============

3 biji ubi kentang - dikupas kulit dan dipotong dadu
1/2 pkt daging kisar Ramly (promote abg Ramly sat hihihi)
1 sb rempah kari (kalo suka pedas blh tambah lg. ada bdk kecik xblh pedas sgt
1 labu bwg besar potong dadu
1 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa (saya suka inti yg manis)

bahan kisar
=======
1 labu bwg besar
2 ulas bwg putih

Cara-cara
1. rebus ubi kentang 3/4 masak dan toskan
2. panaskan minyak dan tumiskan bwg besar yg dipitong dagu dan daun kari. masukkan bahan kisar. kacau sebati dan biarkan sampai pecah minyak
3. masukkan rempah kari. biarkan rempah kari garing dulu.
4. masukkan daging kisar (atau apa2 yg disukai). biarkan betul2 masak.
5. masukkan ubi kentang . kacau biar sebati dgn rempah
6. sesuaikan rasa gula dan garam. masak sehingga kentang masak dan betul2 kering.

No comments:

Post a Comment

Followers