Bahan-bahan :-
500gm tepung pau (saya guna tepung gandum je)
6gm yis (saya guna 1 paket yis mauripan)
50gm minyak sayur
1/2 sudu teh garam
100gm gula halus
250 gm air suam
Bahan inti :-
(saya guna inti segera yang dijual di kedai-kedai bahan buat kek)
200gm kacang merah
100gm gula perang
1/2 teh gula merah
1/2 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak
Cara membuat :-
- Bancuh bersama air, yis, minyak, gula dan garam.
- Masukkan tepung pau ke dalamnya dan uli hingga doh lembut
- Bulatkan doh, biarkan 10minit
- Leparkan doh dan masukkan inti. Tangkup doh dan bulatkan. Biarkan seketika.
- Goreng sehingga warna keemasan.
- Untuk membuat inti, rebus kacang sehingga separuh kembang. Angkat dan sejukkan.
- Kisar kacang hingga hancur. kemudian masukkan ke dalam periuk bersama gula perang, gula merah dan garam. Kacau hingga sebati dan pekat. Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment