simple dan gerenti sedap
Bahan-bahan ( 4~5org )
- 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
- 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1/2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 cm kulit kayu manis
- 1 biji bawang besar dicincang
- 160g tomato puree (dlm tin)
- 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
- daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
- bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia
Cara-cara
- Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
- Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
- Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
- Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
- Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.
Bahan-bahan (4 orang)
- 1/2 ekor ayam
- sedikit garam dan kunyit
Bahan-bahan Kisar
- 4-5 Biji Cili Kering
- 1 cm Halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 1/2 cawan sos tomato / tomato puri
Bahan Hias
- 1/2 biji bawang besar - potong bulat
- kacang hijau secukupnya (kiranya ada)
Cara-cara
- bersihkan ayam. gaul dengan garam dan kunyit. goreng sehingga 2/3 masak
- tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. tumis sehingga naik minyak
- masukkan ayam. biar kuah jadi pekat. skali sekala hendaklah digaul balikkan
- bla kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. biar 1-2 minit. kemudian padamkan api
No comments:
Post a Comment