Monday, July 4, 2011

Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah

nure@myresipi.com
simple dan gerenti sedap

Bahan-bahan ( 4~5org )

  • 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
  • 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar dicincang
  • 160g tomato puree (dlm tin)
  • 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
  • daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
  • bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara

  1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
  3. Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
  4. Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
  5. Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng. 
Ayam Masak Merah 



Bahan-bahan (4 orang)
- 1/2 ekor ayam
- sedikit garam dan kunyit

Bahan-bahan Kisar
- 4-5 Biji Cili Kering
- 1 cm Halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 1/2 cawan sos tomato / tomato puri

Bahan Hias
- 1/2 biji bawang besar - potong bulat
- kacang hijau secukupnya (kiranya ada)

Cara-cara
- bersihkan ayam. gaul dengan garam dan kunyit. goreng sehingga 2/3 masak
- tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. tumis sehingga naik minyak
- masukkan ayam. biar kuah jadi pekat. skali sekala hendaklah digaul balikkan
- bla kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. biar 1-2 minit. kemudian padamkan api

    No comments:

    Post a Comment

    Followers