Bahan-bahan:
250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
KAEDAH PENYEDIAAN:
1) Rendam kacang dal selama lebih kurang 4 jam
2) Toskan hingga kering
3) Kisar kacang dal hingga halus. Tidak mengapa jika masih terdapat sedikit kacang yang tidak hancur.
4) Satukan semua bahan di dalam satu bekas
5) Gaul rata
6) Leperkan di atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak masak ini untuk mengelakkan dari melekat
7) Susun di atas dulang beralas plastik yang disapu sedikit minyak masak
8) Goreng atas api yang sederhana besar
No comments:
Post a Comment