Bahan-bahan A:-
Soohoon digoreng
Ayam (dagingnya sahaja), dicarik2 halus
Nasi impit
Kacang tanah goreng
Daun sup dan daun bawang dimayang
Stok Ayam (tulang ayam yang direbus)
Garam secukup rasa
Bawang merah dimayang dan digoreng (beli bawang goreng siap)
Bergedil
Bahan untuk kuah B:-
1 sudu kecik jintan manis
1/2 sudu kecil ketumbar
lada putih
kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
bawang putih dan bawang merah
minyak untuk ditumis
Bahan untuk sambal C:-
Cili api dan bawang ditumbuk
Kicap Pekat dan sedikit gula
Cara buat :-
- Jintan, ketumbar, lada putih, bawang putih dan merah ditumbuk halus/blend kering
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 B termasuk yang telah diblend tu sampai naik bau, pastu masukkan stok ayam dan garam. Kalau nak ada warna kuah tu bubuh la serbuk kunyit sedikit. nampak cantik sikit. Dah mendidih tabur sikit daun sup dan bawang juga bawang goreng. Kuah dah siap la nih..
- Masa nak hidang tu, ambik mangkuk, bubuh nasi impit yang dipotong dadu, atasnya bubuh soohoon goreng, daging ayam yang dicarik, kacang tanah yang digoreng, curah kuah yang masih panas. hiaskan dengan baki daun sup dan daun bawang juga bawang goreng.
- Kalau suka pedas, bubuhlah bahan C.
- Kalau rajin buat bergedil, boleh buat guna resipi ni
Bergedil Daging :-
250gm daging (daging batang pinang seeloknya), cincang halus
500gm kentang
2 biji telur
1 sudu lada sulah
1 biji telur dipukul
minyak untuk menggoreng
5 biji bawang merah ditumbuk lumat
3 biji bawang putih ditumbuk lumat
Bahan-bahan dihiris
5 biji bawang merah
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Cara buat :-
- Kentang direbus hingga empuk, buangkan kulitnya dan dilenyek hingga lumat
- Daging digoreng terlebih dulu dengan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk lumat. Goreng hingga masak kekuningan
- Gaulkan dengan bawang yang telah dihiris, kentang dan daging hingga sebati bersama 2 biji telur juga lada sulah. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang yang telah dihiris. Ambil sedikit adunan, bulat dan leperkan
- Celup dalam telur yang dipukul dan goreng dalam minyak penuh sehingga masak dengan api yang sederhana
No comments:
Post a Comment