Monday, June 20, 2011

Chocolate Cheesecake

Diubahsuai dari resipi Plain Cheesecake dan Baked Chocolate Cheesecake.


Bahan-bahan :-

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt (saya guna fresh cream)
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula
2 sudu teh chocolate paste @ chocolate emulco (saya gunakan chocolate emulco)
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar @ 30gm coklat hitam/dark coklat dicairkan (saya gunakan coklat masakan, dicairkan dalam microwave suhu paling tinggi sehingga cair)
1/2 sudu teh cream of tartar - optional (saya tak guna pun)

Cara Penyediaan :-

1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blender. Mix biar sampai jadi cream.
3. Masukkan dark coklat/coklat masakan yang telah dicairkan, esen vanila dan chocolate paste/chocolate emulco
4. Masukkan ke dalam loyang, dan bakar selama 50 minit secara baim marie/water bath/steam bake (letak loyang dalam loyang yang lebih besar berisi air panas. tak perlu banyak sangat air supaya tiada air yang akan masuk ke loyang kek. 5 minit terakhir, rotatekan loyang kek untuk dapat permukaan atas yang terbakar rata)
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang atas redai, sebelum dikeluarkan dari loyang dan dibiarkan pada suhu bilik.
6. Bila dah sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Hiasan :- (saya tak hiaspun sebab malas..hehehe)
chocolate chips atau ganache (sapuan nipis)
ganache - 1/8 cawan fresh cream + 20gm dark chocolate yang dicincang dan dicairkan secara double-boiler

TIP:
***Cheesecake jenis ni tak perlu dicucuk dengan lidi untuk test dah masak ke belum. Cukup sekadar tengok permukaan atas agak kering (tapi jangan sampai merekah). Kalau cucuk pun confirm basah sebab jenis cheesecake ni guna sedikit je tepung.

***Jangan sejukkan cheesecake secara mendadak (cth: pasang kipas, terus keluarkan dari loyang tanpa didiamkan dahulu dalam loyang, dibiarkan sejuk dalam keadaan yang jauh lebih sejuk dari suhu oven dll.). Nanti permukaan kek akan merekah dan kecut secara mendadak.

No comments:

Post a Comment

Followers