Friday, June 17, 2011
Kuih Karipap
Bahan-bahan :-
500gm tepung gandum
125gm mentega
Air secukupnya
Bahan Inti Sardin :-
500gm kentang
1 tin sardin (boleh ganti dengan ayam atau daging)
1 paket rempah kari ikan
Sedikit air
Bahan Kisar :-
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 tangkai cili kering
Sedikit ikan bilis
Gula dan garan secukupnya
Cara Membuat :-
- Uli tepung gandum dengan air dan mentega sehingga menjadi doh yang lembut
- Bulat-bulatkan doh. Kemudian leperkan dan isi inti ke dalamnya.
- Kelim dengan kemas atau gunakan acuan karipap. Goreng sehingga kekuningan.
- Untuk intinya, tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kari, sardin dan kentang. Masukkan air dan gaul rata.
- Masukkan garam dan gula secukupnya. Angkat apabila kentang sudah empuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment