Tuesday, June 21, 2011

Sambal Tumis Sotong

dayang_jack@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 5 ekor sotong XL (dibersihkan dan dipotong - tak nak potong pun ok)
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 biji bawang merah *
  • 4 sb cili kering kisar
  • 1/2 inci belacan bakar *
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan jus limau kasturi/air asam jawa
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
  • sedikit hirisan daun ketumbar - jika suka
  • garam dan gula - jika perlu
Cara-cara
  1. Rebus sotong separuh masak dan tuskan.
  2. Kisar bahan2 bertanda *.
  3. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili, garam, gula dan sedikit air. Kacau rata2.
  5. Masukkan sotong, daun ketumbar, bawang besar dan jus limau kasturi/air asam jawa. Gaulkan sebati. 
  6. Setelah masak, hidangkan.  nak pedas lagi boleh tambah cili padi.

No comments:

Post a Comment

Followers