nak wat coklat nie sy guna coklat compound SELBOURNE...
bentuk apa2 pun ble. xkisah. g kedai jual bahan2 kek, kat c2 bnyk acuan coklat.
(sy suka acuan yg bulat2)
BAHAN2:-
500gm coklat compound gelap.(bahagi 2)
kismis (yg besar)
200gm coklat compound susu@putih.(bahagi 2)
cara2:-
panaskan air dlm periuk. bila dah 50% mendidih tutupkan api. masukan coklat putih@susu ke dlm periuk lain.1 bahagian(cari yg besar skit dr periuk air td)..-kita guna teknik double boiling-tp jgn biarkan coklat 2 kena wap2 air n periuk coklat 2 jgn bersentuh dgn air pns. bru coklat akan berkilat elok.bila coklat 2 dah cair, masukan coklat lg 1 bahagian. _teknik nie tuk kita dptkan suhu coklat yg elok agar coklat yg d hasilkan nnt berkilat-
bila dah cair dgn elok n suam2...salutkan kismis td dgn coklat susu@putih 2(sebiji2)...bekukan.
tuk coklat gelap , cairkan seperti d atas td. bila dh cair n berkilat, masukan coklat gelap yg cair ke dlm acuan....then, isikan kismis yg d salut coklat putih@susu td(yg dh beku tau) d tgh2...cucuk dgn ujung sudu smpai tenggelam...ketuk2 skit acuan yg dh boh coklat..agar udara kuar n coklat rata elok...ratakan dgn scrapper...then bekukan selama 15 min.
bentuk apa2 pun ble. xkisah. g kedai jual bahan2 kek, kat c2 bnyk acuan coklat.
(sy suka acuan yg bulat2)
BAHAN2:-
500gm coklat compound gelap.(bahagi 2)
kismis (yg besar)
200gm coklat compound susu@putih.(bahagi 2)
cara2:-
panaskan air dlm periuk. bila dah 50% mendidih tutupkan api. masukan coklat putih@susu ke dlm periuk lain.1 bahagian(cari yg besar skit dr periuk air td)..-kita guna teknik double boiling-tp jgn biarkan coklat 2 kena wap2 air n periuk coklat 2 jgn bersentuh dgn air pns. bru coklat akan berkilat elok.bila coklat 2 dah cair, masukan coklat lg 1 bahagian. _teknik nie tuk kita dptkan suhu coklat yg elok agar coklat yg d hasilkan nnt berkilat-
bila dah cair dgn elok n suam2...salutkan kismis td dgn coklat susu@putih 2(sebiji2)...bekukan.
tuk coklat gelap , cairkan seperti d atas td. bila dh cair n berkilat, masukan coklat gelap yg cair ke dlm acuan....then, isikan kismis yg d salut coklat putih@susu td(yg dh beku tau) d tgh2...cucuk dgn ujung sudu smpai tenggelam...ketuk2 skit acuan yg dh boh coklat..agar udara kuar n coklat rata elok...ratakan dgn scrapper...then bekukan selama 15 min.
No comments:
Post a Comment