Bahan untuk sup ayam :-
- Beberapa ketul bahagian ayam yang bertulang (direbus untuk dapatkan stok ayam, untuk masak nasi)
- Beberapa biji bawang besar yang dihiris
- Beberapa biji bawang putih yang dihiris
- Sedikit halia yang dihiris
- Sup Bunjut atau Sup Tulang atau Rempah Sup (terpulang)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara memasak sup ayam :-
- Asingkan separuh daripada air rebusan tulang untuk dimasak bersama nasi
- Tumis bahan-bahan yang telah dihiris sehingga bawang kekuningan, masukkan sup bunjut atau rempah sup dan kacau sehingga naik bau
- Masukkan air , ketulan tulang dan separuh daripada stok ayam baki dari yang telah diasingkan untuk nasi ayam
- Masukkan garam secukup rasa
- Renehkan sup sehingga masak
(boleh juga tambah sedikit kunyit untuk memberikan warna yang menarik pada sup)
- Beberapa biji bawang merah, beberapa ulas bawang putih dan sedikit halia, dimesin halus bersama
- Sehelai daun pandan
- Sedikit mentega/marjerin
- Beras
- Sedikit sos tiram
- Sedikit minyak bijan (optional jika suka)
- Sedikit lada putih (optional jika suka)
- Air rebusan tulang ayam (stok ayam)
Cara masak nasi :-
- Panaskan mentega dalam periuk nasi sehingga cair, masukkan semua bahan yang dimesin halus, kacau sehingga naik bau.
- Masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan.
- Kacau-kacau sehingga semua bahan yang telah dimesin dan ditumis bercampur sebati dengan beras.
- Masukkan sedikit sos tiram, minyak bijan, lada putih dan daun pandan.
- Masukkan air rebusan ayam/stok ayam dan air biasa cukupkan 1 inci lebih dari paras beras
- Kacau-kacau nasi sehingga nasi masak.
- Beberapa potongan ayam
- Beberapa biji bawang merah dan bawang putih yang diblender halus.
- Sedikit minyak bijan
- Sedikit Sos Tiram
- Sedikit Kicap Manis
- Sedikit Madu (saya suka gunakan madu amazing keluaran syarikat kesayangan saya De Classic Life atau DCL)
- Minyak untuk digoreng
Cara memerap :-
- Basuh beberapa potongan ayam dan toskan
- Masukkan bahan yang dimesin, sedikit minyak bijan, sedikit sos tiram, sedikit kicap manis, sedikit madu
- Gaulkan ayam dan bahan-bahan tersebut sehingga rata dan sebati
- Biarkan beberapa minit sebelum digoreng
- Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap sehingga nampak warna perang keemasan atau kecoklatan.
Bahan Sos Cili :-
- Beberapa tangkai cili kering
- Beberapa ulas bawang putih
- Sedikit sos cili
- Sedikit gula
- Sedikit air panas
Cara menyediakan sos cili :-
- Goreng cili kering tanpa minyak
- tumbuk atau blender cili kering tadi bersama bawang putih sehingga lumat
- Campurkan bahan yang telah diblender bersama sedikit sos cili, gula dan air panas
Kuah kicap biasanya saya tak sediakan sebab tak de yang berminat.
Makan bersama sayur salad dan timun.
No comments:
Post a Comment