
Bahan-bahan :-
200 gm pisang emas/berangan - lecek (apa2 pisang yang sesuai, pisang awak pun leh gak. saya guna blender)
150 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen pisang (esen pisang tak de, saya ganti ngan esen vanila je)
2 biji telur
1/2 sudu teh ovalette (pelembut kek, yang ni pun saya tak pernah guna)
250 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
125 ml susu segar (saya guna susu sejat je)
100 ml minyak
gaulkan pisang + gula + esen & biarkan seketika. Pukul telur +ovalette hingga kembang, masukkan adunan pisang tadi. Masukkan tepung gandum yg ditapis bersama soda & baking. Kemudian masukkan susu segar & minyak. Bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment