
Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )
Base
- 120gm Biskut Oreo yang dikisar (biskut sahaja, asingkan krimnya)
- 120gm mentega yang dicairkan (kaedah double-boil)
Filling
(A)
- 2 biji kuning telur
- 120gm gula
- 160ml susu
(B)
- 250gm cream cheese (saya guna philadelphia)
- 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
- 250gm whipping cream (dipukul sedikit)
(selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian dairy products di supermarket)
- 1/2 sudu ebsar jus limau (lemon)
- Krim dari biskut Oreo yang diasingkan dari biskut yang digunakan dalam Base
- 2 Keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan kek berbintik hitam)
Cara-cara
1) Base : Campurkan biskut dan mentega yang telah dicarikan. Tekan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka dibawahnya. Letakkan dalam peti sejuk dan biarkan basenya keras.


2) Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. (Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk yang besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil berisi bahan2 tersebut)

3) Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yang telah di'double-boil'kan tadi


4) Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam langkah 1. Sejukkan dalam petisejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam.



No comments:
Post a Comment