Friday, May 20, 2011

Kuih Serimuka


BAHAN-BAHAN :-

Bahagian Bawah :
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 sudu teh garam

Cara:-
- rendam beras pulut 4 jam
- kukus dalam bekas yang tidak berlubang

Bahagian Atas :
150gm gula pasir (ikut kemanisan)
150gm tepung gandum
250ml santan
350ml air
3 biji telur
air pandan/pewarna hijau

Cara :-
- kacau kesemuanya dalam satu bekas menggunakan 'whisker'
- tapis menggunakan penapis
- masakkan atas dapur, sehingga timbul 'bloom'
- angkat dan tuangkan ke atas pulut yang sudah siap dimasukkan dalam dulang

Tips :-
- gunakan loyang 10' x 10'
- alaskan plastik di dulang, agar senang untuk mengangkat talam yang masak
- boleh buat 1/2 adunan dari sukatan

No comments:

Post a Comment

Followers