Tuesday, May 24, 2011

Kuih Sagu


 
 (gambar - kuih sagu yang tidak digaulkan dengan kelapa parut muda sebab asben tak suka)

Bahan A
- 1 cawan sagu biji
- 3 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 sudu teh pewarna merah
- 1 helai daun pandan (disimpulkan)

Bahan B
- 1/2 biji kelapa parut muda dan sedikit garam digaul rata

Cara buat 
- Biji sagu dibersihkan, rendam sebentar dan toskan
- Masakkan air, gula dan daun pandan hingga mendidih dan buangkan daun pandan
- Masukkan sagu serta pewarna merah. Kacau sehingga sagu kembang
- Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang dan sejukkan
- Apabila sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut muda yang telah digaulkan dengan garam
- Sedia dihidangkan

Tips 
- Bagi memudahkan sagu dipotong, gunakan pisau plastik semasa memotong kuih sagu ini


No comments:

Post a Comment

Followers