(gambar - kuih sagu yang tidak digaulkan dengan kelapa parut muda sebab asben tak suka)
Bahan A
- 1 cawan sagu biji
- 3 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 sudu teh pewarna merah
- 1 helai daun pandan (disimpulkan)
Bahan B
- 1/2 biji kelapa parut muda dan sedikit garam digaul rata
Cara buat
- Biji sagu dibersihkan, rendam sebentar dan toskan
- Masakkan air, gula dan daun pandan hingga mendidih dan buangkan daun pandan
- Masukkan sagu serta pewarna merah. Kacau sehingga sagu kembang
- Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang dan sejukkan
- Apabila sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut muda yang telah digaulkan dengan garam
- Sedia dihidangkan
Tips
- Bagi memudahkan sagu dipotong, gunakan pisau plastik semasa memotong kuih sagu ini
No comments:
Post a Comment